Tichie de mărgăritar la vreme de învățământ online: profesorii de limba română se pot pregăti pentru a preda educație media

Profesorii de limba română de liceu din județul Neamț sunt invitați să se înscrie la un program de pregătire într-o nouă disciplină, educație media, care să fie predată elevilor. Aceștia vor învăța să fie „cetățeni informați, capabili să interacționeze critic și responsabil cu media, cu imunitate la efectele dezinformării”.

Conducerile liceelor vor transmite Inspectoratului Școlar Neamț intenția de participare, până la data de 20 ianuarie. O comisie formată din cinci membri, din care trebuie să facă parte inspectorul de specialitate și un reprezentant al Casei Corpului Didactic Neamț, va selecta liceele pentru acest proiect. Una din condiții este ca măcar o treime dintre profesorii de limba română dintr-un liceu să participe la pregătire în primul an. Liceele alese până pe 28 ianuarie vor fi școli pilot pentru această nouă materie.

Proiectul este lansat la nivel național de Ministerul Educației în parteneriat cu Fundația pentru Jurnalism Independent. Se dorește cuprinderea în pregătire a 600 de profesori de limba română din 100 de licee din țară, pe o perioadă de 3 ani pentru  „dezvoltarea unor abilități de viață din domeniul media”. Profesorii care participă la pregătire vor beneficia de 60 de credite. Cadrele didactice vor deprinde competențe pentru a preda educația media și utilizarea mass-mediei în actul de predare-învățare-evaluare, fiind îndrumați de jurnaliștii din cadrul Fundației pentru Jurnalism Independent. Proiectul va fi aplicat în cele 100 de licee pilot, iar în urma evaluărilor, una inițială și cea la finalul celor 3 ani, se va putea decide includerea și altor licee în program.

Evident că programul este frumos, cel puțin în momentul din în care vor fi făcute publice sumele prinse la capitolul costuri. Este de văzut și dacă creditele vor fi acordate gratuit sau contra cost. Ar mai fi de discutat, cunoscută fiind activitatea Fundației, dacă în respectivele cursuri nu va fi prezentată doar o anumită față a ”efectelor manipulării”.

C.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.