Fetiță de 13 ani – lovită cu pumnul în ochi de un coleg de clasă

O agresiune, care n-ar fi trebuit să aibă loc în niciun fel de condiții, s-a petrecut în parcul din centrul municipiului Piatra-Neamț, unde niște copii de clasa a VI-a s-au întâlnit întâmplător, în ziua de 28 ianuarie.

Fiica mea, care n-a mai ieșit din casă de la ziua ei, de pe 17 decembrie, s-a dus să se plimbe cu alte două fete și, din întâmplare, s-a întâlnit cu doi băieți, dintre care unul este în clasă cu ea. Au mers pe drum, în direcția strada Petru Rareș spre Parcul Tineretului, iar pe durata deplasării a fost șicanata de băieți, unul aruncând cu suc și apoi cu o plăcintă înspre ea, dar a trecut pe lângă. Înainte de a ajunge în parc, același coleg a îmbrâncit-o în gardul viu. Ajunși în parc, în timp ce stăteau de vorbă, iar fiica mea era în picioare, o altă fetiță a spus “lăsați-o în pace pe Nicoleta o oră”. Evident, fata mea n-a înțeles ce a vrut să spună. Și imediat, colegul ei care a mai lovit-o în nas, în clasă, pe  20 ianuarie 2016, i-a dat un pumn lateral dreapta direct în ochi. Am dus-o la un control oftalmologic și, după toate investigațiile, medicul a stabilit că nu este afectat ochiul pe dinăuntru, din fericire”, ne-a declarat tatăl fetiței.

Bărbatul și-a dus fiica la Serviciul de Medicină Legală Neamț, unde a fost examinată, iar medicul legist a stabilit că, pe lângă tumefacția echimotică, fetița a suferit și o hemoragie subconjuctivală, leziunile, produse prin lovire cu un corp dur, necesitând 7-8 zile de îngrijiri medicale. Pe baza certificatului medico-legal, tatăl fetiței a făcut o sesizare la Poliția municipiului Piatra-Neamț.

În cauză a fost întocmit un dosar penal, în care se fac cercetări pentru lovire sau alte violențe”, a declarat agentul Georgiana Moșu, purtătorul de cuvânt al Poliției Neamț.

Având în vedere vârsta băiatului, soarta dosarului penal este previzibilă, pentru că minorii sub 14 ani nu răspund penal pentru faptele lor. Și nu ideea coerciției în forma ei penală este neapărat soluția, cât efortul familiei și al școlii pentru ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple. Mai ales că limita dintre un gest făcut ”în joacă” și o agresiune cu urmări uneori ireversibile este foarte fragilă.

Cristodor Radu Mititelu, directorul Liceului tehnologic ”Spiru Haret”, ne-a asigurat că la școala pe care o conduce s-au făcut constant acțiuni, inclusiv cu participarea unor polițiști, pentru a preveni și combate fenomenul de bullying , iar în cazul de față, din informațiile pe care le are de la diriginta clasei a VI-a este vorba mai mult despre un accident decât despre o intenție.

Copiii se jucau. Claudiu (n.n băiatul care a lovit-o pe Nicoleta) s-a împins cu un alt băiețel și în contextul acesta Nicoleta, care s-a băgat între ei, a fost lovită. Nu există un conflict între ei și nu sunt probleme deosebite. Cred că a fost un accident izolat. Noi așteptăm să ne întâlnim cu toții, fizic, la școală, pentru că atunci îl simți altfel pe copil și poți să-ți pui altfel amprenta pe formarea lui. Evident, nu e în regulă să fie lovit un copil, vom discuta și cu elevii care erau în parc, și cu familiile lor”, a declarat profesorul Cristodor Radu Mititelu.

Despre acest incident șeful Inspectoratului Școlar Neamt, prof Mihai Obreja a declarat: „Școala trebuie să analizeze acest incident, trebuie discutat împreună cu părinții și elevii. Astfel de incidente nu trebuie să se întâmple în spațiul școlii, sub nici o formă, intră în responsabilitatea școlii și a părinților. Chiar dacă acum s-a întâmplat în afara școlii, ei sunt elevi și vom vedea exact ce măsuri se impun și ce se poate face”.

C.M.

One comment

 • Varga Szandor Andrasz

  februarie 2, 2021 at 8:17 pm

  Există școala de corecție, pe la Tg Ocna . Una din marile porcarii de după 89 este că au renunțat la forma aceasta de reeducare .
  Nu uităm că au fost minori care au participat inclusiv la omoruri .
  Cazul Ghenescu de la TT, Dumnezeu să îl odihnească în pace !!

  Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *