Ministrul Educației anunță că elevii ar putea avea o vacanță prelungită de primăvară

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat astăzi, 23 martie, că dorește modificarea structurii anului școlar pentru prelungirea vacanței de primăvară care ar urma să acopere perioada 2 aprilie – 4 mai.

În acest an Paștele catolic este pe data de 4 aprilie, iar Paștele ortodox pe 2 mai. Conform structurii anului școlar, sunt prevăzute două vacanțe de câte o săptămână în intervalul 2-11 aprilie și 30 aprilie – 9 mai. Anunțul făcut de ministru, care nu este oficial în acest moment, ar mai da elevilor încă două săptămâni de vacanță, care ar trebui apoi, probabil, să fie recuperate. De asemenea, ar presupune modificări și în ceea ce privește organizarea Bacalaureatului, a Evaluării Naționale și a admiterilor la liceu. Principala motivație pentru măsura anunțată de ministrul Cîmpeanu ține de creșterea incidenței cazurilor de COVID-19.

Observând evoluţia epidemiologică din ce în ce mai gravă, corelată cu starea sistemului sanitar, luăm în considerare – şi vom anunţa acest lucru – extinderea perioadei vacanţei de primăvară în aşa fel încât avantajele să fie următoarele: să includă şi sărbătorile pascale catolice şi sărbătorile pascale ortodoxe; să permită o micşorare a mobilităţii pe perioada lunii aprilie, care se anunţă ca fiind cea mai dificilă; să permită organizarea examenului de bacalaureat la aceleaşi date chiar dacă vom fi nevoiţi, ca anul trecut, să echivalăm competenţele şi să organizăm proba de competenţe digitale după bacalaureat. Al patrulea avantaj – să permită încheierea simulărilor pentru Bacalaureat şi Evaluarea naţională până pe 31 martie, deci să rămână deschise până la 1 aprilie, având avantajul că putem derula toate simulările – clasa a VIII-a , clasa a XII-a, clasa a XIII-a. Se susţin la datele planificate evaluările pentru clasa a IV-a şi a VI-a”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu, conform G4Madia”.

Vlad Bălănescu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *