Salariile şi datoria publică reprezintă 60% din bugetul municipiului Piatra Neamț

Primarul Andrei Carabelea a precizat, astăzi, 23 martie, în emisiunea Cafeaua de dimineaţă, două cifre extrem de importante: aproximativ 30% din bugetul municipiului Piatra Neamţ acoperă doar partea de salarii ale angajaţilor din primărie, acelaşi procent fiind reprezentat de datoria publică a oraşului. O precizare importantă, datoria vine din anii 2007-2009 și de urma banilor împrumutați nu au rămas lucruri care să poate genera dezvoltare.

Bugetul municipiului Piatra Neamţ are trei componente de bază, pe partea de încasări: 48 de milioane de lei estimate a se încasa din impozite şi taxe locale, estimări la nivelul anului trecut, alte 90 de milioane de lei încasate prin Administraţia Financiară a judeţului Neamţ din cotele defalcate din impozitul pe venit şi 17 milioane de lei din cotele defalcate din TVA. La aceste sume ar trebui să se mai adauge şi cota de 6% pentru echilibrarea bugetului local, bani ce ar trebui să vină de la Consiliul Judeţean (CJ) Neamţ, sumă necunoscută în acest moment executivului pietrean.

Pe de altă parte, necesarul de investiţii pentru toate instituţiile subordonate primăriei se ridică undeva la peste 412 milioane de lei, bani care nu vor putea fi acoperiţi. De fapt, în bugetul de anul acesta vor fi provizionate 20 de milioane de lei pentru investiţii, la care se vor adăuga banii ce vor veni pe proiecte din finanţări nerambursabile.

“Necesarul pentru salarii se ridică undeva la 43 de milioane de lei, reprezentând aproximativ 30% din buget, aici intră inclusiv cele 8 milioane de lei care merg pentru plasa asistenţilor personali pentru persoanele cu dizabilităţi. La Piatra Neamţ nu există un echilibru bugetar, care ar trebui să fie dat de raportul între bugetul pentru buna funcţionare a primăriei şi a oraşului şi bugetul pentru investiţii, pentru că avem o datorie publică enormă. Datoria publică este tot la nivelul salariilor, undeva la 30% din buget. Nu aş regreta nimic dacă m-aş uita în zare şi aş vedea ceva concret. Dar nu văd decât bani daţi pe centrale termice dezafectate, bani daţi pe toaletări de arbori, pe cosit iarbă şi pe borduri. Această datorie publică afectează extrem de mult echilibrul bugetar“, a precizat Andrei Carabelea în emisiunea Cafeaua de dimineaţă.

Mai multe detalii legate de datoria publică a municipiului Piatra Neamţ puteţi găsi aici.

Angela Croitoru

One comment

  • Alin

    martie 23, 2021 at 8:11 pm

    Domnule Primar,vedeti cati bani fura SC Urban.
    Sunt platiti la greutate depozitata nu la suprafață cosita sau toaletata.Se cantaresc 4,5 oameni afara de încărcătură,deci fura aproximativ 300 kg la cursă.Faceti un calcul.

    Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *