Târgu Neamţ: Avertisment pentru romii din Vânători care-şi trimit copiii la cerşit

În lupta împotriva cerşetoriei, un adevărat flagel în oraș, autorităţile din Târgu Neamţ s-au decis să ia măsuri mai drastice. O primă decizie vine din partea Direcţiei de Asistenţă Socială, care îşi doreşte ca minorii romi din comuna Vânători-Neamţ prinşi la cerşit în oraş să fie instituţionalizaţi iar părinţii acestora să fie decăzuţi din drepturi.

Vlad Angheluţă, directorul instituției, a detaliat subiectul: „Combaterea fenomenului în sine nu presupune intervenţia unei singure instituţii. Trebuie lucrat în echipă, cu principalii actori principali, Direcţia de Asistenţă Socială a oraşului Târgu Neamţ şi Serviciul de Asistenţă Socială din cadrul primăriei Vânători-Neamţ, cele două primării, prin poliţiile locale, Poliţia Naţională şi Direcţia Generală de Asistenţă şi Protecţie a Copilului Neamţ. Cea din urma este singura autoritate care este în măsură să găzduiască minori abuzaţi, să emită dispoziţii şi măsuri pentru minorii abuzaţi. La ultima întâlnire pe care am avut-o la primăria Vânători am decis să începem să luăm minorii care sunt la cerşit. Ei trebuie luaţi şi identificaţi împreună cu parinții, şi,când situaţia o impune, minorii să fie trimişi la Piatra Neamţ, cu măsură de plasament în regim de urgenţă într-o instituţie a DGASPC-ului. Minorii fiind prinşi pe teritoriul oraşului, vom face corespondenţă cu primăria Vânători care va trebuie să se îndrepte cu măsuri împotriva părinţilor. Pe legea 272, Legea Protecţiei Copilului, se poate merge până a fi decăzut din drepturile părinteşti. Părintele foloseşte practic acel minor trimiţându-l la cerşit. Cercul s-ar putea închide cu o decizie a unei instanţe, care ar putea confirma că s-a făcut un abuz asupra minorului prin trimiterea lui la cerşetorie şi să se dea o sentinţă prin care părinţii să fie decăzuţi din drepturile părinteşti iar minorul urmând să treacă în responsabilitatea statului român şi să fie instituţionalizat până la vârsta majoratului. Când abuzurile sunt repetate statul trebuie să intervină. Este o obligaţie a statului să facă asta. Părinţii romi trebuie să înţeleagă că dacă nu pot să aibă grijă de copiii lor şi-i vor trimite la cerşit se va ocupa statul de ei”.

Şi primarul Daniel Harpa a fost tranşant pe acest subiect: „Printr-o strânsă colaborare între DAS, Poliţia Naţională şi Poliţia Locală, toţi cerşetorii minori vor fi prinşi şi identificaţi, iar părinţii lor riscă să fie decăzuţi din drepturile părinteşti. Minorii vor fi duşi în centrul de plasament pentru minori din Piatra Neamţ”.

C.T. STURZU

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *