„Tunelul medieval” descoperit pe strada Petru Rareş este doar un beci bine făcut

Lucrările de construcţii care se fac într-o curte de pe strada Petru Rareş din Piatra-Neamţ au atras mulţi curioşi de îndată ce gura unui beci săpat în pământ a devenit mai vizibilă decât înainte de excavări. Zvonul că ar fi vorba despre un tunel medieval, având în vedere şi amplasarea la relativ mică distanţă de Curtea Domnească, a început să circule prin oraş, motiv pentru care diverse persoane s-au dus în locul respectiv să facă poze, spre exasperarea omului care a cumpărat casa.

Este un beci, construit de omul care a locuit înainte aici. E un beci cu zidărie de piatră, nu e nimic spectaculos. Deocamdată am curăţat terenul. A scris cineva pe Facebook că s-a descoperit un tunel şi de atunci vin tot felul de oameni şi se uită sau fac poze. E proprietate privată. Am cumpărat casa asta anul trecut şi vreau să fac alta. Doamna mi-a spus că tatăl dumneaei a fost constructor şi dumnealui a făcut beciul ăla. Nu este niciun motiv să vină atâta lume, să se caţere pe garduri, pe la balcoane şi pe la vecini să facă poze. Nu este niciun tunel”.

Beciul respectiv este boltit, lucrat din piatră şi cărămidă, acelaşi tip de cărămidă folosită şi la casă, încăpător şi răcoros, dar finit. Sigur nu este tunel. Iar omul care l-a făcut a fost într-adevăr un excelent constructor.

C.M.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *