Primele consecințe administrative ale poluării cu amoniac de la pârâul Bicaz

Incidentul grav de poluare cu amoniac de pe pârâul Bicaz (amănunte aici) produce și primele consecințe la nivelul administrației locale. Într-o conferință de presă ținută astăzi, 5 mai, prefectul de Neamț, George Lazăr a cerut Gărzii Naţionale de Mediu şi Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor evaluarea activităţii comisarului şef Iftimie Petrariu de la Garda de Mediu Neamţ, motivând că acesta din urmă nu a sesizat Inspectoratul Județean de Poliție chiar dacă au trecut mai mult de 24 de ore de la producerea incidentului.

“Instituţia abilitată să gestioneze astfel de situaţii, cum a fost poluarea cu amoniac de la Fabrica de ciment Taşca, este Garda de Mediu Neamţ, care până în acest moment nu a întocmit o sesizare către IPJ Neamţ. Asta denotă o lipsă totală de profesionalism şi de implicare a domnului director al Gărzii de Mediu, pentru că nu discutăm despre un control banal, ci de un caz grav în care sănătatea oamenilor putea fi afectată. Sens în care vom dispune o înştiinţare către Garda Naţională de Mediu şi către Ministerul Mediului pentru a evalua activitatea domnului Petrariu“, a declarat prefectul George Lazăr, în conferinţa de presă susţinută astăzi, 5 mai.

IPJ Neamț s-a autosesizat în acest caz și efectuează cercetări privitoare la săvârșirea a cel puțin trei infracțiuni, vizate fiind fabrica de ciment Taşca, cât şi cele trei firme, una din Neamţ şi două din Galaţi care administrează păstrăvăriile Cheiţa.

A.C.