Crima de la Spitalul Județean Neamț- rudele victimei nu obțin nici un leu daune morale

Sentința finală în procesul în care Dumitru Sebastian Patriche a fost judecat pentru uciderea cu premeditare a soției sale Anca, directoare de îngrijiri La Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, a fost dată azi, 19 noiembrie. Curtea de Apel Bacău a menținut condamnarea de 24 de ani de închisoare, dar a anulat daunele morale de 187.500 euro admise de Tribunalul Neamț în sarcina Spitalului Județean Neamț. 125.000 euro trebuiau achitați fiului Ancăi Patriche și 62.500 euro mamei acesteia. Instanța a hotărât drept „greșită obligarea” Spitalului Județean la plata acestor daune morale.

Directoarea de îngrijiri Anca Patriche a fost înjunghiată de 10 ori de soț, crima petrecându-se în cabinetul asistentei șefe din secția Chirurgie, în după-amiaza de 10 ianuarie 2020, la două zile după ce fusese numită director de îngrijiri. Dumitru Patriche a încuiat ușa cabinetului și a așteptat ca soția să-și dea ultima suflare, apoi a deschis ușa și a așteptat să fie încătușat. Cei doi soți nu mai erau împreună de ceva timp, ea luând decizia să pună punct agresiunilor și presiunilor psihice în care a trăit ani la rând alături de el https://mesagerulneamt.ro/2020/01/spitalul-judetean-a-doua-zi-dupa-crima/ .

În decizia definitivă, Curtea de Apel Bacău a hotărât reducerea daunelor morale pe care Dumitru Patriche trebuie să le achite fiului și mamei Ancăi și a anulat despăgubirile materiale admise de prima instanță.

„(…)respinge ca nefondate apelurile declarate de apelanţii-părţi civile Patriche Ştefan Constantin şi Baican Elena împotriva sentinţei penale nr. 13/P/09.03.2021, pronunţată de Tribunalul Neamţ în dosarul nr. 759/103/2020. În baza art. 275 alin.2 C.p.p., obligă pe fiecare dintre apelanţii-părţi civile Patriche Ştefan Constantin şi Baican Elena la plata sumei de câte 600 lei, reprezentând cheltuieli judiciare către stat, efectuate în apel. II) În baza art.421 pct.2 lit.a C.pr.pen. admite apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ, inculpatul Patriche Dumitru Sebastian, partea responsabilă civilmente Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ împotriva sentinţei penale nr. 13/P/09.03.2021, pronunţată de Tribunalul Neamţ în dosarul nr. 759/103/2020 cu privire la: – greşita obligare a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ la plata de daune morale; -cuantumul despăgubirilor morale; -greşita obligare a inculpatului la plata despăgubirilor materiale către părţile civile Patriche Ştefan Constantin şi Baican Elena. Desfiinţează sentinţa penală apelată, în parte, sub aspectele anterior menţionate, şi, în rejudecare, soluţionează cauza astfel: Înlătură obligarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ la plata de daune morale. Înlătură obligarea inculpatului la plata despăgubirilor materiale către părţile civile Patriche Ştefan Constantin şi Baican Elena. În baza în baza art. 19, 397 alin.1 C.pr.pen., respinge, ca inadmisibilă, acţiunea civilă formulată către părţile civile Patriche Ştefan Constantin şi Baican Elena împotriva Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ. Reduce cuantumul daunelor morale la care a fost obligat inculpatul Patriche Dumitru Sebastian către partea civilă Patriche Ştefan Constantin de la 375.000 euro (în echivalent în lei la data plăţii) la 200.000 euro (în echivalent în lei la data plăţii). Reduce cuantumul daunelor morale la care a fost obligat inculpatul Patriche Dumitru Sebastian către partea civilă Baican Elena de la 187.500 euro (în echivalent în lei la data plăţii) la 100.000 euro (în echivalent în lei la data plăţii). Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate care nu sunt contrare prezentei decizii. În baza art. 404 alin 4 lit. c Cod procedură penală, art. 249 alin 5 Cod procedură penală, menţine sechestrul asigurător instituit prin Ordonan?a nr. 15/P/2020 din 16.03.2020 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ”, potrivit încheierii de ședință.

C.I.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *