La mai bine de 4 ani de la incendiul care a afectat secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, dosarul a ajuns la judecată. Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au finalizat urmărirea penală și au dispus trimiterea în judecată a celor considerați responsabili de tragedia în urma căreia 10 pacienți și-au pierdut viața. Parchetul General nu a emis nici un comunicat referitor la finalizarea urmăririi penale, însă conform datelor de pe portalul instanțelor de judecată au fost trimiși în judecată trei acuzați: unitatea medicală, SJU Piatra Neamț, și două asistente medicale. Totul în condițiile în care, pe final de octombrie 2021, Parchetul General anunțase că în ancheta referitoare la incendiul de la secția ATI sunt cercetați 10 suspecți, persoane fizice și juridice, între care șase foști manageri interimari ai Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, două asistente medicale, un medic și spitalul (amănunte aici).
Deocamdată nu este clar ce soluție s-a dat în cazul medicului și a foștilor manageri, cert este că din 10 suspecți, doar 3 au fost trimiși în judecată în calitate de inculpați. Ceea ce presupune în mod firesc faptul că managerii și-au făcut treaba cu prisosință și nu au nici o culpă în producerea celei mai mari tragedii din sistemul de sănătate din Neamț. Asta în condițiile în care secția fusese mutată de la un etaj la altul cu puțin timp înainte de incendiu, iar circuitele nu erau tocmai conforme. Așa se face că pentru tragedia care a îndoliat 10 familii sunt judecate două asistente și SJU Piatra Neamț.
Procesul se anunță unul lung și anevoios având în vedere că sunt nu mai puțin de 67 de părți între care 3 inculpați, tot atâtea părți responsabile civilmente (spitalul și două firme de asigurări), iar restul sunt părți civile. Și în această categorie intră rudele victimelor, medicul Cătălin Denciu care era de gardă la momentul incendiului și a fost grav rănit în încercarea de a salva pacienții din foc (amănunte aici și aici), Ministerul Sănătății, Casa Județeană de Pensii Neamț, Spitalul Sfântul Spiridion Iași și Spitalul Clinic de Urgență București. Cauza a intrat pe rolul Judecătoriei Piatra Neamț pe 4 ianuarie 2025 și nu a fost stabilit primul termen pentru că în următoarea perioadă va fi în procedură de cameră preliminară când se verifică legalitatea sesizării instanței și a administrării probelor.
Conform portalului instanțelor în dosar sunt acuze de nerespectarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă și distrugere din culpă deși Parchetul General anunțase că se fac cercetări și pentru ucidere din culpă și vătămare din culpă.
Reamintim că tragedia a avut loc pe 14 noiembrie 2020, în jurul orei 19:00, când se făcea schimbul de tură între cadrele medicale. Incendiul despre care procurorii au comunicat că ar fi pornit de la o candelă aprinsă la căpătâiul unui pacient, s-a extins rapid în atmosfera îmbogățită de oxigen specific secției ATI și nu a putut fi limitat. Chiar dacă intervenția pompierilor nu a fost una de durată, urmările au fost tragice. 10 pacienți au murit carbonizați, alți 5 din salonul alăturat au supraviețuit dar s-au stins din viață în scurt timp după ce au fost mutați în alte spitale, iar secția a fost distrusă și nu este funcțională nici acum (amănunte aici, aici și aici).
(G. S.)