Browsing: Să ne respectăm istoria
Garnizoana Piatra Neamț organizează ceremonia militară dedicată Zilei Independenței Naționale a României. Acțiunea are loc pe 10 mai, cu începere…
Theodora Ghițescu, elevă a Colegiului Național “Calistrat Hogaș” Piatra-Neamț, a fost premiată pentru o lucrare a ei la Expoziția de…
Romii sau rromii, aşa cum sunt numiţi astăzi, erau remarcaţi în vechime în principal prin două dintre caracteristicile lor: robia şi nomadismul, dar şi prin exotismul şi pitorescul lor. Îi vom numi în cadrul textului când se face referire la perioada medievală cu apelativul folosit în Evul Mediu – „ţigani” –, astăzi un termen considerat peiorativ, ce nu există în limba lor – romani sau rromani –, dar cu care apar în documentele vechi de cancelarie, cronici sau scrieri ale călătorilor străini.
Din arhivă. Dacă, în prezent, 1 Mai ne trimite cu gândul imediat la o zi liberă în calendar, până în…
În vara anului 1888, călătoarea engleză Mary Adelaide Walker a vizitat regiunea Moldovei, oprindu-se și în județul Neamț, unde a…
Pe 26 aprilie 2025 se împlinesc 39 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl, cel mai grav dezastru…
Turneul Național de Educație Istorică aduce la Piatra Neamț două dintre cele mai importante documentare despre familia regală a României:…
Miron Barnovschi nu apare în cărţile şcolare de istorie de astăzi (dar se scria despre el în cele din perioada…
În ziua de 26 octombrie a anului 1673 s-a născut la Silişteni, pe malul Elanului, în ţinutul Fălciului, Dimitrie Cantemir.…
Patriarhia Română, an comemorativ – Chipuri ale sfințeniei