Browsing: TRADITII
În contextul tradițiilor românești, Măcinica Foca reprezintă o sărbătoare pierdută din calendarul popular, care amintea oamenilor de pericolele focului, nu…
Ziua de 14 septembrie este însemnată în calendarul religios cu cruce roșie și vestește sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci. Este una…
Sf. Ilie este apărătorul recoltelor, stăpânul ploilor, trăsnetelor și fulgerelor, patron al căruțașilor și cojocarilor, precum și ocrotitorul Forțelor Aeriene…
„Circovii de Vară” erau descriși în legende de mult uitate drept nişte duhuri malefice care provocau furtuni, vârtejuri, tunete şi…
Bătrânii obișnuiau să-și sperie nepoții cu povești despre sărbătoarea Pricopului, celebrată pe 8 iulie. Conform tradiției, cine nu respectă această…
Sărbătoarea „Rusaliilor” s-a suprapus peste praznicul creştin postpascal al „Cincizecimii”. În tradiția creștină este cunoscută ca „Duminica Mare”, a „Rusaliilor”,…
După calendarul popular, s-a deschis perioada unor săptămâni fatidice după Paște. Cele mai cunoscute sunt cea de-a doua şi cea…
Perioada după Paște și până la Înălțarea Domnului, care în acest an cade pe 13 iunie, reprezenta în mentalul popular…
Acesta este titlul cărţii lui Ghiţă Dandu, cunoscutul rapsod de la Pângăraţi, cauza principală a manifestării de la Pângărați, din…
Ultima săptămână din Postul Mare este denumită Săptămâna Mare. Este o perioadă de pregătire pentru sărbătoarea Învierii Domnului, plină de…