Acasă Actual Profesorul Darie a fost eliberat pentru că a pictat şi scrie caligrafic

Profesorul Darie a fost eliberat pentru că a pictat şi scrie caligrafic

DISTRIBUIȚI

Lucian Darie, profesorul care a oripilat opinia publică după ce s-a dovedit că avea un comportament deviant faţă de elevele sale (două fetiţe de 6 ani) a fost eliberat din Penitenciarul Vaslui. El ar fi trebuit să își ispășească pedeapsa până în iunie 2019. Instanţa a luat această decizie pentru că deţinutul s-a dovedit un exemplu de bună purtare după gratii.

„A fost implicat responsabil și conștiincios în diverse activități productive, fiind selecționat ca deținut de sprijin în cadrul detașamentului de lucru – activități culturale și a beneficiat de 41 de zile considerate câștig”, se arată în sentinţa Tribunalului Vaslui. „A avut o implicare activă și consecventă în activitățile și programele care i-au fost recomandate și la care a participat motivat intrinsec, orientat fiind pe dezvoltarea sa personală și adaptarea la viața instituționalizată. A finalizat, cu rezultate bune și foarte bune 76 activități sau programe educaționale. Fiind identificat cu aptitudini artistice deosebite, a fost implicat în diferite programe și proiecte educaționale, precum: proiectul educațional artistic „O pată de culoare” care s-a bucurat de un real succes, implicându-se astfel în realizarea unor picturi care i-au reactivat resursele sale personale și au pozitivat imaginea penitenciarului la nivelul comunității. De asemenea, a reprezentat unitatea penitenciară la Concursul Național de Caligrafie București, prin realizarea unor lucrări deosebite dar și la Concursul Național de Caligrafie unde s-a clasat pe locul IV, iar la expoziția – Artă din condei a fost apreciat cu mențiune specială, dar și la activitățile proiectului Emoțiile în culori concretizat cu prezentarea unor lucrări (desene) la o expoziție în comunitatea locală. În domeniul asistenței psihologice a beneficiat de asistență psihologică individuală, dar și de grup prin participarea sa la 2 activități psihologice organizate în baza proiectelor de activitate, dar și la un stagiu de cercetare, orientat pe evaluarea, identificarea și integrarea psihologică a tendințelor inconștiente ale personalității sale. A finalizat programul de asistență pluridisciplinară de pregătire pentru liberare. Pentru implicarea sa în programele și activitățile specifice domeniului de reintegrare socială în care a fost inclus a beneficiat de 676 credite”.

Lucian Darie a fost condamnat la 5 ani şi 2 luni de închisoare, pentru pornografie infantilă şi agresiune sexuală, şi obligat la plata unor daune de 10.000 de lei, respectiv 25.000 lei, către victimele sale. Nu a achitat decât parţial sumele şi acesta a fost unul dintre motivele pentru care Judecătoria Vaslui i-a respins cererea de liberare condiţionată. Tribunalul, însă, a pus mai mult accent pe comportamentul „exemplar” al deţinutului şi mai puţin pe felul în care şi-a achitat obligaţiile. Ceea ce este absolut admirabil.

C.M.

pietricica turism

2 COMENTARII

Lasă un răspuns