Ruinele capitalismului – Montana

Așa arată astăzi una din mândriile economiei nemțene, fosta întreprindere pentru prelucrarea laptelui, numită după revoluție SC Montana SA. Ruine, canale neacoperite, incendii, boschetari printre ruine, țigani după pradă, pericole la tot pasul pentru copiii care se joacă printre ruinele care se apără prin cuvinte scrise pe ziduri: “Pericol de accidente”, “Proprietate privată” !

Cum s-a ajuns aici de la o societate înfloritoare, cu bani în cont, încât a atras atenția și lui Sorin Ovidiu Vântu, aflat la începutul carierei sale speculative, o societate care a dat lovitura cu înghețata “Montana” și a ajuns să nu se mai vadă de concurența “Amici” , o societate cu posibilități deosebite dar și cu multe tentații pentru profitori?

Răspunsurile pot fi multe: o politică agrară falimentară, cu subvenții neplătite; conducători corupți sau cel puțin interesați, despre care justiția a uitat; interesul de a pune mâna pe activele societății și pe activele ei. Despre toate acestea în numărul viitor al Mesagerului de Neamț.

Text: Valentin Bălănescu

Foto: Radu Nastasă

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *