De ce a rămas Piatra Neamț fără apă: sursa ”răului” stă cu cu****le în fotolii

pietricica turism

În așteptarea apei care va să vie, dar nu mai apucă, din cauza avariei, se cuvine să ne aducem aminte că răul de astăzi a fost preconizat de multă vreme, de pe când se potcovea puricele cu două oca de fier la un picior, Primăria Piatra Neamț cu proiect european de asfaltat strada Petru Movilă și Consiliul Județean cu proiect Apa Serv, la fel de european. Suprapunerea celor două proiecte europene pe același segment rutier – strada Petru Movilă – n-ar fi fost atât de dureroasă dacă nu s-ar fi comis greșeli repetate, pe fiecare proiect în parte și pe ambele împreună. În primul rând, nu a știut stânga ce face dreapta, primăria ce face județul și județul ce face Apa Serv. Apoi, fiecare în dreptul lui, a câștigat ce voia, respectiv finanțarea de milioane de euro, în cazul Primăriei Piatra Neamț vreo 17 milioane de lei, în cazul Apa Serv vreo 477 de milioane de lei. Cum s-a ajuns în situația de acum, când un oraș întreg e în criză din cauza magistralei de apă? Evident, cu foarte multă prostie, lipsă de previziune, impotență organizatorică și tâmpenie administrativă. Toate, mulate perfect pe vajnicii noștri aleși locali și pe toate slugile lor care i-au protejat de-a lungul timpului.

Conductele sunt vechi, depășite, nu se mai găsesc piese de schimb, pentru reparat sau înlocuit, și trebuie, firesc, înlocuite, că doar așa spune și în proiectul european al Apa Serv. Problema e că asfaltarea europeană a Primăriei Piatra Neamț s-a terminat înainte ca înlocuirea conductei Apa Serv să se producă și, de aici, impasul: dacă se strică asfaltul, primăria riscă sancțiuni UE și depunctare, bașca pierde garanția de bună execuție încasată de la PA&CO, executantul lucrării. Dacă Apa Serv nu înlocuiește conducta, riscă să piardă finanțarea pentru întreg proiectul, să dea banii înapoi, să nu mai pupe neam de existența ei vreo finanțare și să vadă cum scoate cămașa și cu creditul luat de la bancă, special pentru asta. Impas? Total!

Dacă doriți să vă reamintiți, puteți reciti aici, aici, aici sau aici .

După lupte seculare care au durat câteva ceasuri de discuții – dar nu vă gândiți că în flux continuu, nu, cu pauze binemeritate de birocrați -, s-a găsit o soluție, respectiv Apa Serv să nu se mai apuce să sape în cadrul acestui proiect, că s-au obținut aprobările să se treacă lucrarea pe etapa următoare, 2014-2020, dacă se va mai obține finanțare. „Vorbim acum de lista propusă, iar, până la aprobarea valorilor mai sunt de făcut niște pași. Aprobarea investițiilor depinde de: gradul de implicare al Adi Aqua Neamț, de modul în care vor reacționa Unitățile Administrativ Teritoriale la toate solicitările impuse prin aplicația de finanțare, de cât de repede se vor mișca UAT-urile, de strategia de tarifare, de cota de cofinanțare a operatorului”, declara recent, pentru Mesagerul de Neamț, Cătălin Dughir, directorul Apa Serv.

Cum întortocheate sunt căile administrației, cei care rămân și cu buza umflată și nespălați sunt pietrenii de rând și muncitorii de jos ai Apa Serv, care lucrează în noroi, ploaie și frig.

Andreea AMARIEI, Valentin BĂLĂNESCU

 

 

 

 

 

 

1 COMENTARIU

  1. Deschideti vanele de la Batca !!!! Nu vom bea apa dar macar o folosim pt apa menajera !!!!! E asa complicat sa anuntati populatia da nu se bea apa ???

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.