Profesori consfătuiți pe banii lor

La data de 20.09.2016, găseam pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean, la comunicări, adresa oficială a inspectoratului prin care sunt convocate cadrele didactice care au în normă ore de educație muzicală și educație plastică la consfătuirea județeană:

foto-1Amintindu-ne că, în alți ani, consfătuirile aveau loc înaintea începerii cursurilor, iar de multe ori se deplasa inspectorul în orașele-centru (Roman, Târgu Neamț, Bicaz), unde puteau veni și profesorii din teritoriu, citind și ordinea de zi, ne-am întrebat de ce se organizează această Consfătuire cu atâta „deranj”. Și, întrebând în dreapta, și întrebând în stânga, am descoperit și o „nuanță subtilă” în anunțul inspectoratului. După cum se vede, este specificată obligativitatea participării cadrelor didactice care au în încadrare ore de educație muzicală sau de educație plastică, pentru că aceștia au ore în prima parte a zilei și, deci, pot veni la Piatra Neamț la ora 14. În adresă nu se pomenește, însă, în mod concret, și de cadrele didactice din învățământul vocațional, pentru că, oficial, profesorii de aici au ore și după-amiaza, iar asta nu poate figura în anunț, pentru că… s-ar încălca legea (Statutul cadrelor didactice: «Cadrele didactice nu pot fi perturbate în timpul desfășurării activității didactice de nicio autoritate școlară sau publică»)

Și, atunci, ne cheamă neoficial”, spune un profesor de la o școală vocațională, ”adică îi pun pe directori să ne comunice verbal că anunțul ne privește și pe noi… Mulți nu știu asta, iar cei care știu… tac. Deci, eu nu-mi țin orele vineri după-amiaza, fără să-mi facă nimeni nimic – nu iau în calcul că părinții copiilor care trebuiau să vină la școală îmi vor cere mie explicații pentru ce nu am ținut orele -, dar eu, personal, dacă am nevoie de o zi liberă, trebuie să solicit concediu fără plată și să-mi asigur, obligatoriu, om în loc – exceptând situațiile grave, neprevăzute. Drumul profesorilor nu este decontat, dar al inspectorului da. De ce nu vine el? Și dacă în adresă nu se specifică și învățământ arte, înseamnă că cei din vocațional nu sunt obligați să vină. Și atunci, de ce este nevoit directorul să închidă școala vineri după-amiază?”, a adăugat el.

În județ, sunt peste o sută de profesori de muzică sau de arte plastice, în școlile generale și în cele vocaționale. Chiar așa, de ce să-și plătească drumul atâția oameni, când s-ar putea deplasa doar unul? Oare lucrurile nu ar fi mai simple – și, mai ales mai puțin costisitoare – dacă pe adresa de e-mail a școlilor s-ar trimite instrucțiunile și precizările pentru noul an de învățământ, specificându-se că orice problemă sau propunere poate fi trimisă pe adresa de e-mail a inspectorului? Se pare că nu.
Vă spun din experiența atâtor ani”, declară un alt dascăl, aflat aproape de pensionare, ”ne adunăm, inspectorul ne urează noi și importante succese, ne spune despre marile realizări din domeniu, nu critică pe nimeni, noi ne hlizim ca elevii indisciplinați, în timp ce ăla din față vorbește, chiar dacă majoritatea nu-l bagă-n seamă, iar la sfârșit se mai scoală câte unul, nemulțumit de niște chestii, și i se răspunde să vină în audiență; asta o putea face fără să vină de două ori la «împărăție». Totul e o… vânare de vânt…”. (I.N.)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *