Cine răspunde pentru prostiile de la Urbtrans?

Prezentam ieri documentul prin care Adunarea Generală a unei asociații, pe numele ei Urbtrans, detașa (fără acordul persoanei respective) directoarea de la Troleibuzul pe postul de director general Urbtrans, pe perioadă determinată, declarându-l în incapacitate temporară de muncă pe fostul director, aflat în concediu medical. Cum o asemenea gogomănie n-am mai văzut de mult timp, probabil născocită de-o minte bolnavă, ca să pună cât mai repede în acord diverse interese cu situația de fapt, am încercat să vedem care sunt explicațiile celor implicați.

Ion Rotaru, președintele Urbtrans, și Ioan Cucoreanu, directorul adjunct al instituției, cel care a primit drept de semnătură, susțin că luni, 6 februarie, în Adunarea Generală, s-a luat o hotărâre corectă în ce privește suspendarea contractului de muncă al directorului Adrian Grigoraș, care se află în concediu medical din luna decembrie 2016. Tot ei susțin, cu patos, că detașarea directorului societății “Troleibuzul” este în regulă. Cât de în regulă poate fi detașarea unui om, care declară că ”Nu am cerut nicio detașare, nu vreau decât să-mi duc mandatul la Troleibuzul până la capăt”, rămâne să deslușească cei care se vor ocupa de rezolvarea problemelor penale generate de respectivul document. Asta dacă va face cineva plângere, așa cum este normal, sau dacă se va autosesiza cineva.

Actualul director general, Adrian Grigoraș, a fost și el luat prin surprindere de decizia agamanilor: ”Nu  am fost anunțat sau întrebat. L-am sunat pe Ion Rotaru, după ce am văzut știrea publicată de săptămânalul Mesagerul de Neamț. Inițial, am crezut că este vorba de o glumă. De la Ion Rotaru am aflat ce s-a hotărât în adunarea generală”.

În replică, Ion Rotaru, presedintele Urbtrans, susține că ”Adrian Grigoraș este în concediu medical. Ca să poată funcționa această instituție, trebuia să aducem cu detașare pe cineva și, pe perioada cât este el  în concediu medical, va veni cu detașare doamna Nastase, de la Troleibuzul. Juriștii care au fost contactați au spus că, atâta timp cât este în concediu, poate fi angajat cineva prin detașare. I-am dat prerogativele domnului Cucoreanu. Nu are cine semna, sunt acte de făcut. Eu nu am drept de semnătură. Eu mă înțeleg bine cu domnul Grigoraș, nu am niciun interes să îl îndepărtez de acolo. Detașarea doamnei Nastase s-a făcut cu acordul dânsei. Juriștii au spus că e legal”.

Ioan Cucoreanu, directorul adjunct al asociației Urbtrans, a declarat că ”suspendarea dlui Adrian Grigoraș din funcție s-a făcut în baza articolului 50, alin. B din Codul Muncii. Acesta este în concediu medical din luna decembrie, prelungit în luna ianuarie și februarie. Acesta a venit la sediul instituției, pentru a aduce documentul care atesta concediul medical și pentru a-și lua salariul”. De ce nu a vorbit nimeni cu împricinatul, de ce nimeni nu l-a întrebat dacă nu cumva vine mâine la muncă, nimeni nu are vreun răspuns clar.

Conducerea primăriei pietrene este surprinsă de acest demers, care îi are în prim-plan pe Adrian Grigoraș și Nadia Nastase. Primarul Dragoș Chitic spune că ”la o persoană aflată în concediu medical, nu i se poate suspenda contractul de muncă. Mă surprinde această decizie, dar, dacă mă gândesc la ședințele de consiliu local, nu ar trebui să fiu surprins. Din punctul meu de vedere, este o comandă politică executată de niște oameni. Este cu atât mai surprinzător faptul că se întâmplă într-un moment în care oamenii se află în stradă pentru a protesta împotriva abuzului. Problema aceasta se va rezolva doar în instanță. Domnul Grigoraș are acest drept. Nu pricep nici delegarea doamnei Nastase de la Troleibuzul, care are semnat un contract de management cu o societate aflată în subordinea unei instituții publice. Detașarea se face tot pentru o instituție publică, nu cu o asociație care are statut de ONG. Sunt surprins. Această decizie a fost făcută cu lipsă de profesionalism”.

Un lucru este clar. Toate aceste mișcări de oameni sunt făcute pentru a plasa pe funcții alți oameni. Stupiditatea deciziei de a oferi o funcție cu detașare unui director nu poate fi întrecută decât de aceea de a transmite o decizie de detașare fără a avea scris acordul persoanei. Întrebarea este răspunde cineva? Sau mergem pe repede-nainte, cum e ordinul de sus?

(Geanina Buftea; Valentin Bălănescu)

One comment

  • maria

    februarie 9, 2017 at 5:50 pm

    cine sa plateasca?Noi, din taxe si impozite!

    Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *