Primul pas în schimbarea primarilor de Pipirig, Bălțătești și Agapia

Curtea de Apel Bacău i-a condamnat pe primarii comunelor Bălțătești și Pipirig, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Pe primul la 3 ani de închisoare cu executare și pe al doilea la 2 ani și 8 luni, dar cu suspendarea pedepsei. Dincolo de sentință, mai erau de făcut actele administrative care să statueze că cei doi își pierd funcția. Deși a trecut o săptămână de la pronunțarea sentinței, secretarii celor două primării nu au înaintat Prefecturii documentele necesare emiterii ordinelor de încetare a mandatelor. În fața acestei situații, Prefectura Neamț a făcut un prim pas și a trimis cereri oficiale pentru obținerea sentințelor și motivărilor instanțelor de judecată.

În cazul primarului de la Agapia, lucrurile sunt diferite. Neculai Nastasă a pierdut procesul cu Agenția Națională de Integritate, la Înalta Curte de Casație și Justiție, judecătorii stabilind că ANI a avut dreptate când a consemnat în dreptul său conflict de interese administrativ.

Prefectul Niculina Dobrilă a precizat că ”am transmis o solicitare la Curtea de Apel Bacău și la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu rugămintea să ne trimită un certificat de grefă, cu privire la soluțiile pronunțate în cele două dosare. Sunt două dosare, pentru că, la Curtea de Apel Bacău, este un singur dosar cu referire la cei doi primari, din Bălțătești și Pipirig, iar la Înalta Curte, cu cealaltă situație, conflict de interese, primarul de la Agapia. Așteptăm certificatele de grefă, pentru că o decizie judecătorească nu primim repede, durează redactarea deciziei și am considerat că este necesar să facem  aceste demersuri. În mod normal, aceste demersuri ar fi trebuit să le facă secretarii primăriilor, deoarece au obligația să întocmească referatul și să trimită  documentele care justifică propunerea de încetare a mandatelor aleșilor locali. Secretarul de Pipirig ne-a trimis o informare că a făcut adresă către Curtea de Apel Bacău, prin care a cerut soluția dosarului”.

În acest moment, Primăria Bălțătești este condusă de viceprimar, iar la Agapia și Pipirig de primarii aleși, care își vor continua activitatea până le vine hârtia oficială de încetare a mandatului. (G.B.)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.