ANALIZĂ Numărătoare inversă la PSD Neamț

Prin reținerea lui Ionel Arsene, președintele PSD Neamț, DNA a dat o lovitură de măciucă celor din organizația județeană social-democrată. Liderul absolut și de necontestat, în același timp și președinte al Consiliului Județean Neamț, omul care a reușit rezultate electorale deosebite cu și pentru PSD, a ajuns în arestul Poliției Neamț pentru o faptă din 2013, strâns legată de războiul politic dintre el și Culiță Tărâță. Totul a pornit de la un denunț al fostului aliat în acest război, Gheorghe Ștefan.

Arestarea lui Ionel Arsene, venită într-un moment de vârf al războiului dintre PSD și DNA – sau ceea ce reprezintă DNA -, are o mulțime de semnificații pentru PSD, pentru județul Neamț, chiar și la nivel național. Nu mai este un secret pentru nimeni că Arsene a fost un fel de umbră a lui Liviu Dragnea, cel puțin în ultimul an. S-a aflat tot timpul în locul unde se luau decizii importante pentru partid și, cum partidul vrea să se confunde cu țara, pentru România. Discuția de față nu este despre cât e de calificat pentru așa ceva. Relevant este că Ionel Arsene se afla acolo și avea informații la prima mână. Cam la fel cum erau Gheorghe Ștefan sau Culiță Tărâță la vremea lor. Ba chiar, vorbind la nivel de partid, un pic mai bine plasat decât aceștia, din anumite puncte de vedere.

Din acea poziție, putea să facă multe lucruri. Bune sau rele, depinde din ce unghi sunt privite și analizate. Când un asemenea om este reținut pentru un dosar vechi, bazat pe un denunț al cuiva care se afla, în acel moment, în închisoare, firească și obligatorie este măcar o privire și dincolo de fapta în sine.

* Denunțul lui Ștefan – ”ocazia, nu cauza”

Parafrazându-i pe revoluționarii de la 1848, care spuneau că revoluția europeană a fost ocazia, dar nu și cauza revoluției din Țările Române, se poate spune că denunțul lui Ștefan a fost la fel. Dacă Ionel Arsene este sau nu vinovat în cauza cu Ștefan, vor stabili judecătorii, dar e clar că poziția lui Arsene la vârful PSD a avut partea ei de greutate în duritatea măsurii preventive. Judecătorul nu avea cum să nu țină cont de acest aspect, chiar dacă el nu apare explicit în dosar .

Prin izolarea lui Arsene, Liviu Dragnea a pierdut o curea de transmisie, nu neapărat în Neamț, cât în toată zona Moldovei, chiar și în alte zone din țară. Să nu uităm că Arsene a fost apropiat și de Sorin Grindeanu, că a participat la negocierile cu acesta, că a stat mai mult pe București pe perioada crizelor guvernamentale și că a fost vârf de lance în acuzele aduse lui Mihai Tudose, când s-a pus problema plecării acestuia. Celebra remarcă ”Ne faci dosare!” pare că s-a adeverit în timp. Într-o oarecare măsură. Nu Tudose a făcut dosare, dar sigur știa de ele.

Poziția lui Arsene a adus beneficii județului Neamț, raportat la valoarea contractelor semnate, prin Consiliul Județean sau prin alte unități administrativ-teritoriale. Și niciunul din emisarii de la Centru, ajunși prin Neamț, nu uitau să sublinieze insistența și implicarea lui Ionel Arsene pentru finanțările alocate Neamțului. Numai viitorul va arăta în ce măsură vor fi finalizate, totuși, câteva merită amintite – contracte pentru zona sănătății, drumuri care fac legătura cu Ardealul, multe investiții în infrastructură.

* Călcâiul lui Ahile în PSD: oamenii!

Problema cea mai mare cu care se confruntă PSD în Neamț o reprezintă oamenii de valoare care să ocupe funcții, atât pe plan central, cât și pe plan local. Este realmente greu de înțeles cum un partid cu rezultate bune la alegeri nu a fost capabil să-și facă un corp de profesioniști, din care să aleagă oameni de valoare pentru diverse funcții. Asta poate spune multe despre modul cum este perceput un partid într-o anumită zonă a societății.

Când Ioan Munteanu s-a retras și Ionel Arsene a fost arestat, pentru coordonarea filialei s-a apelat la… același Ioan Munteanu, care numai de așa ceva nu avea nevoie. Alte variante ar fi fost, dar niciuna nu ar fi îndeplinit cumulativ cele două condiții: să țină partidul în frâu și să nu-l trădeze pe Arsene! Pentru că nu e un secret pentru nimeni, doritori de șefie la PSD sunt mulți, unii deja s-au manifestat în acest sens, însă lideri autentici nu prea se găsesc.

În acest moment, lucrurile sunt într-o expectativă dulce-amăruie. La Consiliul Județean, continuitatea este asigurată de Oana Bulai, care trebuie să stea cu rigla aproape de degetele sprințare ale lui Ion Asaftei (absolut umilitoare poziția liderilor PSD, obligați să vină la ședință pentru ca Asaftei să fie votat în siguranță!), iar la partid Ioan Munteanu navighează între dorințele unora de putere locală și nemulțumirile altora, lideri mai mititei, care, în bună tradiție pesedistă, abia așteaptă să se schimbe șefii. Cert este sprijinul lui Daniel Harpa, primarul de Târgu Neamț, și al unor parlamentari, dar nu mulți, vreo doi-trei. Este limpede că legătura dintre conducerea PSD și Ionel Arsene este ținută prin Ioan Munteanu. Iar una din dovezile clare că șeful de la Neamț încă are sprijin în Kiseleff a fost prezența secretarului general al partidului, Marian Neacșu, care a stat două zile în Neamț.

Dincolo de toate acestea, toată lumea așteaptă. Pe de o parte, așteaptă să se încheie cele 30 de zile de arest preventiv, să vadă cum vor decurge în continuare ostilitățile, dacă va fi sau nu prelungită arestarea preventivă a lui Ionel Arsene. Pe de altă parte, așteaptă deznodământul în războiul declanșat de PSD împotriva șefei DNA, cu fitilul aprins la DNA Ploiești. Chiar dacă nimeni din Neamț nu o spune cu glas tare, se speră revocarea din funcție a Laurei Codruța Kovesi și, pe cale de consecință, la o îndulcire a situației lui Ionel Arsene. Cum războiul pare a fi unul pe viață și pe moarte, rămâne valabilă și reciproca: dacă Laura Kovesi rezistă, nu sunt mulți cei care îl văd pe Arsene foarte repede la Consiliul Județean.

* Există un plan B în PSD Neamț?

Se pare că nu. În acest moment, Arsene este și pare indispensabil pentru organizație. A reușit să țină în frâu partidul, chiar dacă, pentru asta, a avut grijă să nu promoveze în funcții decât oameni care nici măcar nu pot visa să-i ia locul. Singurul care știe cum se fac lucrurile, Ioan Munteanu, nu are niciun chef să preia el filiala, chiar dacă pe moment a acceptat să revină, chiar dacă asta i-ar satisface un orgoliu rănit. Cum, însă, piesele de pe tabla de joc pot duce la până sacrificiul șefului – à la guerre comme à la guerre -, devine foarte interesant cine ar putea prelua conducerea în PSD Neamț, în caz de Doamne-ferește!

Cu un guvern condus la vedere de femei, s-ar putea lua în discuție o filială condusă de Oana Bulai sau Emilia Arcan. Prima este văzută ca fiind direct omul lui Ionel Arsene, deși nu se poate spune că se bucură de prea multă popularitate într-un partid în care vechile tipare nu acceptă prea ușor noul. Fără argumente clare și pertinente, mulți din PSD Neamț – din vechea gardă, dar și dintre noii promovați de Arsene – consideră că nu există temeiuri valabile pentru promovarea Oanei Bulai la acest nivel, deși îi recunosc meritul de a fi fidelă șefului. Este adevărat că nici poziția de ordonator principal de credite de la Consiliul Județean nu o ajută foarte mult, primarii fiind întotdeauna cei care cer mult și consideră că primesc puțin, iar vinovat devine cel care semnează.

Emilia Arcan pare a fi o variantă mai agreată de majoritatea conservatoare a partidului. A fost și una dintre puținele persoane care chiar a făcut muncă de partid. Mai bună sau mai rea, dar a făcut. Poziția actuală de senator, relația bună cu actualul premier, faptul că a mai ocupat funcții în administrație, toate ar constitui avantaje, cu condiția ca anumite derapaje verbale și comportamentale să fie controlate. Evident, mai există și dosarul la ANI, dar asta nu ar încurca munca la partid.

Dintre cele două, e greu de spus pe cine ar agrea Ionel Arsene. Logică ar fi opțiunea unui tandem, cu Emilia Arcan la partid și Oana Bulai pe administrație. Și cu Ioan Munteanu supervizor.

Evident, toate aceste scenarii ar fi valabile în cazul în care Arsene ar rămâne arestat mai mult timp. Până atunci, se constată doar că social-democrații din județ numără zilele până pe 28 februarie, când va apărea un prim răspuns în legătură cu situația șefului PSD Neamț.

Valentin BĂLĂNESCU

LATER EDIT: Între timp, ecuația s-a complicat nițel, prin comunicatul DNA de ieri, 14 februarie. Detalii aici.

adolescenteen news

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.