ÎPS Teofan la inaugurarea Căminului de bătrâni de la Mânăstirea Văratec

Vineri, 14 decembrie, a fost inaugurat Căminul de bătrâni de la Mânăstirea Văratec. La eveniment au participat, printre alții,  ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, maica stareţă de la Văratec, Iosefina Giosanu, Marius Budăi, Ministrul Muncii, Ionel Arsene, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, prefectul judeţului Neamţ, reprezentantul primăriei Agapia, Neculai Nastasă, protopopul de Târgu-Neamţ, preotul Neculai Axentioi.

După tăierea panglicii a urmat o slujbă religioasă oficiată de ÎPS Teofan, urmată de mici luări de cuvânt ale oficialităților.

“Se spune că românul cel adevărat nu este românul care începe o lucrare, ci este românul care finalizează lucrarea. Am trăit acest sentiment în legătură cu acest aşezământ.  Dar mă bucur că acum ne putem bucura de acest aşezământ care a fost dorit de PF Daniel, pe vremea când era mitropolit, de către reprezentanţii Ministerului Muncii de la acea vreme, de maica stareţă şi totul făcut sub egida primăriei Agapia. Printr-un program finanţat de Ministerul Muncii s-a realizat până la urmă această lucrare. Sperăm ca spre sfârşitul anului viitor să finalizăm şi restul lucrărilor care au mai rămas, astfel încât ca tot spaţiul acestui aşezământ să fie utilizat la capacitate maximă şi să locuiască în el cele peste 70 de persoane. O ţară normală, o societate normală nu constă numai în a avea străzi, şcoli, biserici şi să ai bani pentru salarii şi pensii . O societate care nu se îngrijeşte de copii, de persoanele cu handicap, de bolnavii şi spitale şi bătrâni nu este o societate normală. Sper ca şi acest aşezământ să fie un demers spre normalitate. Aducem mulţumiri tuturor celor de faţă şi tuturor celor care ne-au precedat. Mulţumesc domnului primar, care împreună cu oamenii mei de la Iaşi a dus greutatea administrativă şi legală a acestui aşezământ. Dumnezeu să vă ocrotească pe toţi!”, a transmis ÎPS Teofan.

„Vă mărturisesc că lucrez în sistemul de asistenţă socială de foarte mulţi ani şi cunosc foarte bine sistemul şi ceea ce se întâmplă în el. Cunosc efortul depus aici şi vreau să vă felicit pe toţi cei care s-au implicat. Vă mulţumesc!”, a transmis ministrul Muncii.

Este o zi extrem de fericită astăzi. Când am fost fost solicitat să vin la o întâlnire să discut despre acest aşezământ am venit cu bucurie şi cu inima deschisă pentru că împreună am realizat un parteneriat pentru o cauză nobilă. Vă asigur, Înalt Prea Sfinţia voastră, că şi anul viitor Consiliul Judeţean Neamţ va aloca fondurile necesare pentru buna funcţionare a  acestui aşezământ. Îl felicit şi pe domnul Năstasă, care chiar a făcut eforturi mari pentru realizarea acestui aşezământ”, a transmis şi Ionel Arsene.

„Ce poate fi mai înălţător, în aceste zile de Postul Crăciunului să fim astăzi la această manifestare. Să fim bucuroşi că am reuşit să facem ceva bun. Vă mulţumesc că oferiţi posibilitatea unor bătrâni să aibă demnitate şi onoare”, a transmis şi prefectul.

Onorată asistenţă, ca reprezentant al comunei Agapia vreeau să mulţumesc tuturor celor care au contribuit la construirea acestui cămin. Ne dorim pentru anul viitor să funcționăm la capacitate maximă. Fără sprijinul Mitropoliei, a Consiliului Judeţean, a Ministerului Muncii nu vom rezista. A fost greu, dar am reuşit să-l deschidem. Sunt convins că vom fi ajutaţi şi în continuare. Vă mulţumesc!”, a transmis şi Neculai Nastasă.

La final, cei prezenţi au vizitat camerele căminului unde locuiesc 21 de persoane.

Scurt istoric: Execuția clădirii a început în anul 1997, din fondurile mănăstirii; începând cu anul 2000, în urma unui Protocol încheiat între Arhiepiscopia Iaşilor, Mănăstirea Văratec și Consiliul Local Agapia, Consiliul Local Agapia devine beneficiarul oficial al acestui obiectiv, preluând lucrările existente și ocupându-se în continuare de fondurile necesare. Pentru finalizarea lucrărilor, Consiliul Local Agapia a obținut fonduri de la Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajarea Teritoriului și de la Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, iar Mănăstirea Văratec a contribuit cu fonduri donate de Excelența Sa Prințul Dimitrie Sturdza. În urma finalizării lucrărilor de amenajare și dotare a centrului, Consiliul Local Agapia a emis o Hotărâre (HCL 96/30.11.2016), prin care se aprobă înființarea Căminului pentru persoane vârstnice de la Văratec.

C.T. STURZU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.