Procurorii DNA nu cred în sinceritatea lui Gheorghe Ștefan

Achitat de Tribunalul Neamț în procesul deschis ca urmare a unui denunț făcut de Petru Paleu, Gheorghe Ștefan va trebui să-și prezinte argumentele și în fața magistraților de la Curtea de Apel Bacău. Procurorii DNA au atacat sentința de la Neamț, dosarul deja a fost înregistrat la instanța superioară și urmează să i se stabilească primul termen de judecată.

Gheorghe Ștefan a reușit să obțină achitarea după ce-a declarat că Petru Paleu, într-adevăr, a vrut să-i dea 200.000 de lei, pe care i-a și pus de altfel într-o geantă de laptop și i-a ”expediat” prin intermediul lui Ioan Munteanu, doar că el i-a refuzat.

Era o chestiune de notorietate faptul că Paleu executa niște lucrări de proastă calitate și cu întârzieri. Era vorba despre bani europeni și termenele erau importante, altfel primarii riscau să piardă fondurile. Și vă spun eu de ce niciodată nu aș fi acceptat bani de la Paleu. A lucrat la Pângărați și primarul de Pângărați a decedat, a lucrat la Liceul cu Program Sportiv și directorul LPS a decedat, plus că au fost primari condamnați din cauza lui. A venit Munteanu și mi-a spus că i-a lăsat bani. Și l-am întrebat ”Ești nebun? Iei bani de la Paleu? Nu știi ce probleme are și se află cu firma în insolvență?”. Eu cred că Paleu a făcut denunțul ca să-și reducă pedeapsa. Și vă mai spun ceva: eu am 3 dosare numai la București, în care am mers pe procedura simplificată, iar într-un dosar am acord cu procurorul. Mi-am recunoscut faptele ca să primesc o pedeapsă mai mică. Dar aici n-am ce să recunosc. Nu am luat bani de la Paleu, merg la detectorul de minciuni dacă vreți!”, a afirmat Gheorghe Ștefan în pledoaria finală de la Tribunalul Neamț.

Pe de altă parte, procurorii DNA susțin că, în perioada iunie-iulie 2011, Petru Paleu i-a dat 200.000 de lei lui Gheorghe Ștefan, în schimbul unei intervenții la Liviu Bulgaru, directorul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltarea Rurală şi Pescuit (APDRP). Acesta ar fi făcut demersurile necesare pentru ca lucrările de alimentare cu apă, execuție rețea de canalizare și stație de epurare din comuna Brusturi, să fie încredințate firmei Energoterm, administrate de Petru Paleu.

Cum poziția fostului primar de Brusturi, Neculai Vrăjitoru, a fost diferită în cursul urmăririi penale și al procesului, procurorul DNA a cerut instanței Tribunalului Neamț să decidă dacă nu se poate pune problema comiterii infracțiunii de mărturie mincinoasă în cazul lui. (C.M.)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *