Oficial: Veste proastă pentru Autostrada Unirii- nu există deocamdată fonduri europene!

Autostrada Unirii ar trebui să fie cel mai important proiect de investiții pentru zona Moldovei, atât din punct de vedere economic, social, dar și istoric. Toată suflarea politică i-a trâmbițat importanța și tot timpul se părea că există un acord național pentru ca ea să depășească stadiul de proiect. Din păcate este la acest stadiu și dacă este să ne luăm după ultimele informații- oficiale- apărute, transformarea proiectului în realitate nu va fi ușoară. Cel puțin nu pe fonduri europene și spune acest lucru chiar cel care se ocupă de asta.

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Bălan, a formulat la sfârșitul anului 2019 două interpelări către Ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș. Prima dintre ele vizează „Stadiul de execuție al obiectivului de investiții Autostrada Iași – Târgu Mureș”. Răspunsul dat de către Ministru în privința sursei de finanțare pentru autostradă îl prezentăm mai jos:

”În ceea ce privește sursa de finanțare pentru autostrada Târgu Neamț – Iași – Ungheni, facem următoarele clarificări:

  • Pentru etapa de pregătire a documentației tehnice pentru sectorul Târgu Mureș – Târgu Neamț (contractul de „Completare Studiu de Fezabilitate Autostrada Târgu Mureș – Târgu Neamț), finanțarea este asigurată din fonduri externe nerambursabile (contract de finanțare nr. 40 / 09.08.2019).
  • Pentru sectorul Târgu Neamț – Iași – Ungheni, sursa de finanțare a fost stabilită la nivel guvernamental, aceasta fiind PPP (H.G. 357/2018). Adică parteneriat public privat.

Demersurile CNAIR SA de includere în cadrul POIM 2014 – 2020 a etapei de pregătire a documentației tehnice pentru sectorul Iași – Ungheni au fost respinse de către M-DGOIT, deoarece pregătirea proiectelor implementate în PPP nu constituie activitate eligibilă pentru finanțare din fonduri nerambursabile”.

Într-un alt răspuns la o interpelare a aceluiași deputat, referitoare la posibilitatea finanțării lucrărilor de infrastructură din Moldova din fonduri europene nerambursabile, ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș face următoarele precizări:

„În legătură cu finanțare din fonduri europene a Autostrăzii Unirii, dorim să vă informăm că la această dată prin POIM 2014 – 2020 este contractată doar pregătirea documentației tehnice aferente proiectului de infrastructură rutieră Autostrada Târgu Mureș – Târgu Neamț.

Finanțarea proiectului de investiții Târgu Mureș – Târgu Neamț este prevăzută în Master Planul General de Transport pentru perioada 2021 – 2030. Aprobarea finanțării acestui tronson în cadrul următoarei perioade de programare se va realiza în funcție de rezultatele studiului de fezabilitate, de alocarea financiară acordată României pe perioada următoare și de condițiile specifice de finanțare.

În ceea ce privește tronsonul Târgu Neamț – Iași – Ungheni, la această dată finanțarea proiectului (inclusiv pregătirea), este prevăzută a se realiza în parteneriat public-privat (…)”.

Concluzia, una nefericită pentru zona Moldovei, este trasă tot de către ministru: „…la această dată finanțarea autostrăzii Unirii în cadrul POIM nu este posibilă, în condițiile legislației actuale, iar finanțarea în cadrul următoarei perioade de programare depinde de modificarea legislației, de rezultatul studiului de fezabilitate și de alocarea financiară disponibilă”.

Asta spune Ministrul Fondurilor Europene și nu avem motive să nu-l credem. Fondurile europene nu sunt, cel puțin deocamdată, cu excepția amintită deja, disponibile pentru Autostrada Unirii.

Privită din alt punct de vedere, cel al anului electoral 2020, în mod sigur autostrada va ocupa un loc central în promisiunile tuturor.

Vlad Bălănescu

Pentru cei interesați, prezentăm întrebările și răspunsurile la interpelări.

https://mesagerulneamt.ro/wp-content/uploads/2020/01/1.-Interpelare-Autostrada-Unirii.pdf

https://mesagerulneamt.ro/wp-content/uploads/2020/01/2.-Raspuns-interpelare-Autostrada-Unirii.pdf

https://mesagerulneamt.ro/wp-content/uploads/2020/01/3.-Interpelare_lucrari_infrastructura.pdf

https://mesagerulneamt.ro/wp-content/uploads/2020/01/4.-Raspuns-interpelare-lucrari-infrastructura.pdf

reclama psd

3 COMENTARII

  1. Sper ca citesc articolul si netotii care au blocat traficul cu plancarde/stickere #SÎEU dar care la vot nu vin… sau ii voteaza pe i*****i … care sunt 😉

  2. Doamne ce ma bucur cind vad cum suntem luati de prosti noi romanii din judetele de nord – provincia Moldova de catre absolut toata clasa politica. Dupa intoarcerea la butoane a celor din PNL am primit sictirul direct in fata fara prea multe menajamente desi bieti alegatori au votat la greu Johanis. Oare ce ne ramane de facut? Pai vin si anul asta o gramada de alegeri sper ca vom avea oarece optiuni si pentru noi votantii de rind. Apropo patronul de la Spartan ce mai face pentru ce mai militeaza sau mai bine zis de ce tace milc?

  3. Ce face Iohannis ! Nu el spunea ca dupa ce va lua al doilea mandat va fi trup si suflet pentru a fi constrita aceasta autostrada. Cred ca a uitat ! Cozmaciuc,Nazare aveti curajul sa_i aduceti aminte !!!.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.