În ciuda petiției online, Mănăstirea Petru Vodă se opune deshumării părintelui Iustin

Semnată ”asumat”, precum scrisorile anonime ”Un grup de credincioși, următori ai învățăturilor Părintelui Iustin”, o petiție online cu accente sinistre a adunat deja aproape 400 de semnături. Pe motiv că ”un nepot” și ”alți credincioși” l-au visat pe părintele Iustin solicitând să fie scos ”afară” sau deja stând lângă mormânt, inițiatorii petiției solicită nici mai mult nici mai puțin decât deshumarea fostului stareț al Mănăstirii Petru Vodă.

”Solicităm să se scoată la lumină trupul Părintelui Iustin, iar în cazul în care se va dovedi că are sfinte moaște (trup întreg sau oseminte cu caracteristici specifice sfinților), cerem să li se acorde cinstea cuvenită, să fie așezate într-o raclă, într-un baldachin special amenajat și expuse spre închinare!”, se precizează în textul petiției. ”Menționăm ca argumente pentru deshumare faptul că unei rude apropiate (un nepot) i s-a arătat Părintele, spunându-i: „la 6 ani și jumătate să mă scoateți afară” – citat cu aproximație, iar alți credincioși l-au visat stând în afara mormântului și spunându-le să vină la el când au nevoie de ajutor”.

Dincolo de ”visele” care ar putea justifica o astfel de inițiativă, Biserica Ortodoxă Română, în general, nu este de acord cu deshumarea decât în cazuri de excepție, iar Mănăstirea Petru Vodă, în particular, a trecut printr-un real scandal generat de deshumarea părintelui Calciu. Tot pe motiv că l-au visat, 4 călugări l-au dezgropat pe ascuns pe părintele Calciu, la 7 ani după moartea sa și au afirmat că trupul îi era întreg, așa că l-au dus într-o chilie ( Un reportaj de atunci aici). După ce fiul său, care este avocat în SUA, a aflat și a cerut urgent reînhumarea, acest lucru s-a dus la îndeplinire imediat. Însă nu scandalul iscat este, neapărat, important, cât faptul că, înainte de a muri, părintele Calciu i-a scris părintelui Iustin, care era stareț la acea vreme: ”Diavolul s-ar putea folosi de mitologia populară spre a împiedica putrezirea trupului meu și atunci ar putea fi rătăcirea din urmă mai mare ca cea dintâi. Dacă peste ani, din anumite nevoi de construcție sau din alte cauze, trupul meu va fi dezgropat și, spre uimirea multora, va fi neputrezit, preoții să citească peste el rugăciuni de desfacere a blestemului, ca trupul să se risipească în cele din care fost alcătuit, că nu de la Dumnezeu se va fi făcut minunea aceasta, ci din înșelarea celui rău. Să fie legați preoții care m-au văzut să nu vorbească niciodată despre această minune falsă și trupul pus într-o altă groapă spre a fi uitat pentru totdeauna“.

Poate ar fi indicat ca inițiatorii petiției și cei tentați s-o semneze să țină cont de vorbele părintelui Calciu. Oricum viețuitorii de la Mănăstirea Petru Vodă nu vor să-l deshumeze pe părintele Iustin. ”Starețul și obștea Mănăstirii Petru Vodă nu iau în calcul acest lucru, adică nu vor cere binecuvântare arhierească pentru deshumare. Și nu cred că această petiție le va schimba opinia”, ne-a declarat părintele Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Așa ar fi de preferat. După ce chilia părintelui a fost transformată într-un adevărat bazar, care nu se potrivește deloc cu imaginea și cu faptele sale, măcar mormântul să nu fie atins. (C.M.)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *