De groază. Un raport uitat, redescoperit după dezastrul din spitalul de la Constanța

Foto: adevărul.ro

După incendiul din 14 noiembrie 2020 de la la Secţia ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a controlat secţiile de terapie intensivă din toate spitalele din țară. Decizia de a face control numai în aceste secţii s-a luat într-o şedinţă de Guvern din 15 noiembrie.

Raportul întocmit de pompieri şi predat Ministerului Sănătății pe 15 decembrie a fost dat publicităţii abia pe 31 ianuarie, după incendiul de la Institutul Matei Balş, după cum arăta Agerpres (https://www.agerpres.ro/justitie/2021/01/31/raport-dsu-3-934-de-incalcari-ale-legislatiei-in-spitale-privind-apararea-impotriva-incendiilor-constatate-in-2020–652627).

Conform documentului de 15 pagini, semnat de Raed Arafat, au fost efectuate 292 controale la secțiile ATI din spitale, fiind constatate 1921 de probleme, dintre care doar 138 au fost remediate.  La 16 noiembrie, existau 302 clădiri care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu, dintre cele 553 de unități sanitare cu paturi, publice și private. Ceea ce înseamnă că mai bine de jumătate funcționau cu încălcarea legii!

Care este situaţia reală, la zi, nu spune nimeni, nu întreabă aproape nimeni. Câteva constatări uitate din 2020 s-ar cuveni să stârnească din nou atenţia, după incendiul din Secţia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase de la Constanţa, din dimineaţa zilei de 1 octombrie, în urma căruia au decedat 9 pacienţi, conform celor de la ISU sau 7, conform ministrului Bode:
■ 28% dintre spitale nu au rezervor de apă pentru incendii;

■ 71% din saloanele de terapie intensivă nu au sistem de ventilație mecanică prin exhaustare;

■ 60% din saloanele de terapie intensivă nu au sisteme de tratarea aerului cu 3 trepte de filtre HEPA;

■ 71% din secțiile de ATI controlate nu asigură distanțele între paturi (de 2, 5 m);

■ doar 40% din secțiile ATI respectă asigurarea normativului de medici pe timpul efectuării unei gărzi;

■ numai 56% dintre paturi au cel puțin 12 prize pe ambele părți ale patului.

Aceste date oficiale pot constitui un punct de plecare pentru anchetarea (i)responsabililor din Guvern, celelalte autorităţi și particularii care administrează „553 de unități sanitare cu paturi, publice și private”. (Viorel COSMA)

 

(sursă foto: adevărul.ro)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *