Sănătatea țiganilor, îmbunătățită cu biciclete de la norvegieni

pietricica turism

E bine că se fac proiecte pe bani veniți de aiurea. Rentează pentru cei care le fac și, din când în când, produc și efecte. În România, s-au cheltuit miliarde ca să demonstrăm că țiganii sunt, de fapt, rromi, ceea ce înseamnă că e mai de bon ton așa. Europenii care dau banii habar n-au și nu-i intereserează dacă e vorba de rrom sau țigan, ce vrea el este să nu-i vadă la el în țară. Așa că dă bani pentru proiecte. Recent, Ministerul Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică și Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate ”Sastipen” au accesat fonduri europene pentru ”Întărirea Rețelei Naționale de mediatori pentru îmbunătățirea stării de sănătate a populației rrome”. Pentru întărirea rețelei, s-au găsit metode perfect adaptate realităților românești și rromani.

biciclete_1940 foto freerider.ro De exemplu, în Neamț au fost alese 6 localități Piatra Neamț, Bicaz, Văleni (Roman), Roznov, Boghicea și Vânători (Târgu Neamț). Aici vor fi renovate niște clădiri comunitare, se vor băga ceva bani în aparatură și birotică, iar mediatorii sanitari vor fi dotați cu mijloce de transport ultramoderne – biciclete -, ca să ajungă mai repede în comunitățile de rromi.

Să ne închipuim o iarnă grea, de 4-5 luni, în care va fi o fericire și o plăcere să mergi, tu, mediator sanitar, din Piatra Neamț la Văleni, pe un drum desfundat și prin vânt, către containerele rromilor. Sănătate curată!

Inițiatorii proiectului s-au gândit că, odată cu banii norvegieni, se transmite și rezistența la frig. Dacă lăsăm scenariul iarnă și trecem la cel de vară, va fi extrem de interesant de văzut o tânără mediatoare sanitară intrând cu bicicleta într-o colonie de romi în care nici poliția nu are curajul să intre. Fata tânără, bicicleta nouă și niște romi obișnuiți să nu fie deranjați de lucruri străine, mai ales noi.

Să mai spunem că primarii localităților ”beneficiare” ale proiectului sunt așteptați între 19-23 octombrie să ridice bicicletele, că va veni monitorizarea proiectului și e musai să fie în funcțiune.

Un amănunt, probabil nesemnificativ: pentru proiect, se cheltuiesc peste un milion de euro.

(V.B.)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.