„Dosarul” frauda la bac: elevii pedepsiți, profesorii basma curată

bac la stefan cel mare (1)Scandalul legat de fraudarea examenului de bacalaureat, izbucnit în vara lui 2015 la mai multe colegii din Târgu-Neamț, s-a stins, discret, instanțele de judecată dând sentințe pe linie în aceste cazuri. În vreme ce absolut toate acțiunile elevilor, acuzați că au copiat sau s-au „inspirat” din lucrările colegilor, au fost respinse, profesorii supraveghetori, sancționați de Inspectoratul Școlar Neamț, au fost repuși în drepturi, tot pe „linie”.

Ultima speranță a unui lot de 10 elevi, care a făcut acțiune comună, a fost risipită, în ziua de 8 martie, de Curtea de Apel Bacău, care a decis să respingă recursul ca „nefondat”. Hotârărea este definitivă. Fie că au mers pe acțiuni individuale, fie că s-au adunat mai mulți,reprezentați de același avocat, elevii din Neamț au avut, absolut toți, aceeași soartă: niciunul n-a câștigat procesele cu Inspectoratul Școlar Neamț – Comisia Județeană de Bacalaureat, astfel încât singura lor șansă pentru a promova examenul de maturitate și a merge mai departe la facultate este abia în toamna acestui an, după ce se încheie „perioada de penitență”.

În schimb, două din cele trei cadre didactice sancționate cu desfacerea contractului de muncă după scandalul iscat de frauda de la bacalaureat au câștigat „războiul” cu Inspectoratul Școlar Neamț. Gabriela Ciubotariu, care era profesoară la Școala Gimnazială Arhimandrit „Chiriac Nicolau” Vânători Neamț și Cornelia Grigoraș, educatoare la Școala Brusturi s-au adresat Tribunalului Neamț cu câte două cereri. O dată au solicitat suspendarea deciziei de concendiere, iar prin cea de-a doua acțiune au contestat decizia de concediere. Prin ordonanță preșidențială, magistrații au decis ca ambele doamne să fie reîncadrate până la soluționarea dosarelor de fond.Iar la dosarele de fond, magistrații au decis să înlocuiască desfacerea disciplinară a contractelor de muncă ale celor două doamne cu „sancțiunea diminuării salariului de bază cu 15%, pe o perioadă 3 luni”.

Al treilea profesor care a fost dat afară pe motiv că a pactizat cu elevii care au fraudat bacalaureatul este Marius Adrian Bostoacă, profesor de sport la Crăcăoani, însă dumnealui nu a contestat decizia de concediere.

Cristina MIRCEA

 

adolescenteen news

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.