7 clase dispar din învățământul liceal din Neamț

trio isjNu mai târziu de mâine, 5 ianuarie, pe masa Ministerul Educației ar trebui să se găsească datele unui plan de școlarizare pentru clasele a IX-a din județ, trimis de ISJ Neamț, aferent pentru anul școlar 2017-2018. Cum un ordin nu se discută, adică trebuie făcută o propunere de plan de școlarizare, el va fi executat. Totuși, problemele care au făcut valuri anul trecut (detalii, aici – și aici ) revin cu hotărâre și anul acesta, în contextul în care, pe surse, în Neamț, din cauza scăderii numărului de elevi, 7 clase vor dispărea din peisajul învățământului din județ. Aceste reduceri de clase vor afecta, în special, zona Târgu-Neamț (3 clase) și zona Piatra-Neamț – Roznov (4 clase). La aceste cifre se adaugă și o jumătate de clasă din zona Roman.

Partea delicată a problemei este că anul acesta, comparativ cu anul trecut, clasele lipsă vor viza liceele cu profil teoretic, deoarece este obligatoriu să fie păstrate proporțiile impuse (pondere de aproximativ 40% petru învățământul teoretic și vocațional și aproximativ 60% învățământ tehnologic – liceal și profesional). La Târgu-Neamț, speculațiile sunt simple. Inspectoratul nu se poate atinge de Seminarii (din Agapia și Vânători-Neamț), de liceele din Petricani, Oglinzi, Pipirig și ”Arhimandrit Chiriac Nicolau” pentru că asta ar însemna să le desfiiințeze. Rămân „în cărți” Colegiul Național ”Ștefan cel Mare”, Liceul ”Vasile Conta” și Colegiul Tehnic ”Ion Creangă” care vor fi afectate de noul plan.

Pe zona Piatra-Neamț – Roznov, este de înțeles că liceul de la Roznov va „încasa” măcar o clasă, iar la Piatra-Neamț rămâne de văzut. Este interesant cum va fi rezolvată situația Colegiului Tehnologic ”Spiru Haret” din Piatra-Neamț care, la fostul planul de școlarizare, a pierdut o clasă din două, însă pentru anul următor școlar i s-au făcut promisiuni pentru recuperarea acesteia. Reamintim că, planul de școlarizare 2016-2017 a avut cu 13 clase de a IX-a mai puține față de anul școlar 2015-2016. (M.T.)

 

4 comments

 • cetatean

  ianuarie 4, 2017 at 7:25 pm

  ASA ARATA UN INSPECTOR? PARCA SUNT MATURATORI DE PE STRADA!

  Răspuns

  • Cetateanul

   ianuarie 4, 2017 at 10:24 pm

   Ce comparatie e asta? A, am inteles, ai vrut sa ii dai o conotatie peiorativa. O sa – ti spun ceva care o sa te socheze: Ia sa nu mature maturatorii vreo cateva zile si gunoierii sa nu ia gunoiul sa vezi cum te umple mizeria! Una peste alta, asta – i tot ce poti? Ma asteptam la ceva mai dur, gen: Grinch Stan a furat Craciunul, iar acum ne fura clasele! Ai fi si tu vreun pui de stylist! Ma lasi! Si nu- mi mai copia nick- ul, macar fii original!

 • sebastian gorun

  ianuarie 5, 2017 at 9:56 am

  Nu stiu unde ai vazut dumneata maturatori de strada la costum si cravata… Din cate stiu eu toti maturatorii, si cinste lor, poarta aceeasi uniforma, lucru care nu se observa din fotografia de mai sus. In alta ordine de idei, probabil doamna si domnii de la ISJ se aflau la o sedinta de lucru si nu la o prezentare de moda.Dumneavoastra ce iubiti mai mult: sedintele foto sau sedintele de lucru? Din cele scrise de dumneavoastra reiese un singur lucru: ca neaparat trebuie sa scrieti ceva de rau despre reprezentantii ISJNeamt. Nu mai procedati asa, ca acest lucru nu demonstreaza decat ca sunteti un MIC caracter!

  Răspuns

 • pietreanul

  ianuarie 5, 2017 at 4:38 pm

  Ce va umflati asa la comentariul cetateanului? poate a facut o comparatie , ca doar nu chiar ei reprezinta invatamantul nemten ; sunt oameni cu destula carte si care nu au plagiat, adica nu au facut nimic cu xeroxul; e vai ne noi ce conducere avem!!!!1

  Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *