Preoții condamnați pentru șantaj la închisoare cu executare în cazul episcopului acuzat de homosexsualitate

Scandalul uriaș din Biserica Ortodoxă Română, avându-l ca protagonist pe fostul episcop de Huși, șantajat de trei preoți cu casete video în care acesta ar apărea în ipostaze explicite cu practici homosexuale, a ajuns la final. Curtea de Apel Iaşi a decis să-i condamne la închisoare cu executare pe preoţii care l-au şantajat pe fostul episcop de Huşi. Iniţial, toţi trei au primit pedepse de 2 ani cu suspendare, însă astăzi, 14 martie, instanţa a decis agravarea pedepselor. Procesul a început după ce, în anul 2017, Corneliu Bârlădeanul (Onilă pe numele de mirean), pe atunci episcop al Huşilor, a reclamat la DNA că este şantajat de trei preoţi: Jitaru Sebastian Cristi, preot arhimandrit la Catedrala Episcopală Huşi, Damian Gheorghe, preot de caritate la Spitalul Judeţean Vaslui şi Bumbu Răzvan Mihail, preot paroh la Parohia Văleni. Episcopul a declarat că preoţii i-au cerut cerut bani sau funcţii pentru a nu face publică o înregistrare, în care prelatul întreţinea raporturi sexuale cu un elev de la seminar. După izbucnirea scandalului, Corneliu Onilă a fost schimbat din funcție și trimis la meditație cu salar în diverse locuri de rugăciune din țară. Ultima dată a fost semnalat la Mănăstirea Văratec, din judeţul Neamţ. Amănunte aici și aici.
Astăzi, Curtea de Apel Iaşi a pus capăt dosarului de corupţie şi a pronunţat pedepsele definitive: Sebastian Cristi Jitaru – 3 ani şi 6 luni de închisoare, iar Damian Gheorghe şi Bumbu Răzvan Mihail, câte 3 ani de închisoare în regim de detenţie. Plus interdicția de a profesa ca preoți și de a ocupa funcții publice pe diferite perioade de timp. (M.N.)

În temeiul art. 396 alin. 2 din Codul de procedură penală, condamnă pe inculpatul Jitaru Sebastian Cristi la pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare, cu executare în regim de detenţie”, a decis instanţa.”În temeiul art. 67 alin. 1 din Codul penal, interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsă complementară, execiţiul drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a – dreptul de a fi ales în autorităţi publice sau în orice alte funcţii publice, lit. b – dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, şi lit. g – dreptul de a exercita funcţia de preot,pentru o durată de 5 ani. Condamnă pe inculpatul Damian Gheorghe, pentru infracţiunea de şantaj la pedeapsa de 3 ani închisoare, cu executare în regim de detenţie. În temeiul art. 67 alin. 1 din Codul penal, interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsă complementară, execiţiul drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a – dreptul de a fi ales în autorităţi publice sau în orice alte funcţii publice, lit. b – dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, şi lit. g – dreptul de a exercita funcţia de preot, din Codul penal, pentru o durată de 5 ani. Condamnă pe inculpatul Bumbu Răzvan Mihail, pentru infracţiunea de şantaj la pedeapsa de 3 ani închisoare, cu executare în regim de detenţie. În temeiul art. 67 alin. 1 din Codul penal, interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsă complementară, execiţiul drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a – dreptul de a fi ales în autorităţi publice sau în orice alte funcţii publice, lit. b – dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, şi lit. g – dreptul de a exercita funcţia de preot, din Codul penal, pentru o durată de 5 ani, în condiţiile art. 68 alin. 1 lit. c Cod penal. În temeiul art. 65 din Codul penal, interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsă accesorie, execiţiul drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a – dreptul de a fi ales în autorităţi publice sau în orice alte funcţii publice, lit. b – dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, şi lit. g – dreptul de a exercita funcţia de preot, din Codul penal, în condiţiile art. 65 alin. 3 din Codul penal”.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *