Acasă Actual Preoții condamnați pentru șantaj la închisoare cu executare în cazul episcopului acuzat...

Preoții condamnați pentru șantaj la închisoare cu executare în cazul episcopului acuzat de homosexsualitate

Scandalul uriaș din Biserica Ortodoxă Română, avându-l ca protagonist pe fostul episcop de Huși, șantajat de trei preoți cu casete video în care acesta ar apărea în ipostaze explicite cu practici homosexuale, a ajuns la final. Curtea de Apel Iaşi a decis să-i condamne la închisoare cu executare pe preoţii care l-au şantajat pe fostul episcop de Huşi. Iniţial, toţi trei au primit pedepse de 2 ani cu suspendare, însă astăzi, 14 martie, instanţa a decis agravarea pedepselor. Procesul a început după ce, în anul 2017, Corneliu Bârlădeanul (Onilă pe numele de mirean), pe atunci episcop al Huşilor, a reclamat la DNA că este şantajat de trei preoţi: Jitaru Sebastian Cristi, preot arhimandrit la Catedrala Episcopală Huşi, Damian Gheorghe, preot de caritate la Spitalul Judeţean Vaslui şi Bumbu Răzvan Mihail, preot paroh la Parohia Văleni. Episcopul a declarat că preoţii i-au cerut cerut bani sau funcţii pentru a nu face publică o înregistrare, în care prelatul întreţinea raporturi sexuale cu un elev de la seminar. După izbucnirea scandalului, Corneliu Onilă a fost schimbat din funcție și trimis la meditație cu salar în diverse locuri de rugăciune din țară. Ultima dată a fost semnalat la Mănăstirea Văratec, din judeţul Neamţ. Amănunte aici și aici.
Astăzi, Curtea de Apel Iaşi a pus capăt dosarului de corupţie şi a pronunţat pedepsele definitive: Sebastian Cristi Jitaru – 3 ani şi 6 luni de închisoare, iar Damian Gheorghe şi Bumbu Răzvan Mihail, câte 3 ani de închisoare în regim de detenţie. Plus interdicția de a profesa ca preoți și de a ocupa funcții publice pe diferite perioade de timp. (M.N.)

În temeiul art. 396 alin. 2 din Codul de procedură penală, condamnă pe inculpatul Jitaru Sebastian Cristi la pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare, cu executare în regim de detenţie”, a decis instanţa.”În temeiul art. 67 alin. 1 din Codul penal, interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsă complementară, execiţiul drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a – dreptul de a fi ales în autorităţi publice sau în orice alte funcţii publice, lit. b – dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, şi lit. g – dreptul de a exercita funcţia de preot,pentru o durată de 5 ani. Condamnă pe inculpatul Damian Gheorghe, pentru infracţiunea de şantaj la pedeapsa de 3 ani închisoare, cu executare în regim de detenţie. În temeiul art. 67 alin. 1 din Codul penal, interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsă complementară, execiţiul drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a – dreptul de a fi ales în autorităţi publice sau în orice alte funcţii publice, lit. b – dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, şi lit. g – dreptul de a exercita funcţia de preot, din Codul penal, pentru o durată de 5 ani. Condamnă pe inculpatul Bumbu Răzvan Mihail, pentru infracţiunea de şantaj la pedeapsa de 3 ani închisoare, cu executare în regim de detenţie. În temeiul art. 67 alin. 1 din Codul penal, interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsă complementară, execiţiul drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a – dreptul de a fi ales în autorităţi publice sau în orice alte funcţii publice, lit. b – dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, şi lit. g – dreptul de a exercita funcţia de preot, din Codul penal, pentru o durată de 5 ani, în condiţiile art. 68 alin. 1 lit. c Cod penal. În temeiul art. 65 din Codul penal, interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsă accesorie, execiţiul drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a – dreptul de a fi ales în autorităţi publice sau în orice alte funcţii publice, lit. b – dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, şi lit. g – dreptul de a exercita funcţia de preot, din Codul penal, în condiţiile art. 65 alin. 3 din Codul penal”.

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here