Reportajul ”Puterea din umbră” o investigație marca Recorder, referitor la DGPI și modul de acțiunea al acesteia are, pentru nemțeni, o semnificație aparte, deoarece o parte consistent din el se referă la execuția profesională lui Paul Tablan, fostul șef la Inspectoratului Județean de Poliție Neamț. La mai bine de un an după ce a părăsit sistemul, acesta dă o declarație prin care confirmă faptul că a fost executat la ordin și afirmă că șefi ierarhici sau funcționari din minister i-au sugerat / i-au spus în clar că trebuie să părăsească funcție pentru că l-a deranjat pe Ionel Arsene.
Fragment din reportaj
Declarația integrală din investigația Recorder
“Mă numesc Costel Paul Tablan, am fost șeful Inspectoratului Județean de Poliție Neamț. Când am împlinit 47 de ani, am primit și decizia de pensionare. Am fost obligat să iau această decizie deoarece nu aveam acces la informații clasificate. Am avut discuții cu șefii mei ierarhici, cu persoane din Corpul de control, mi s-a sugerat că trebuie să părăsesc funcția pentru că am deranjat un personaj important pe plan local. La un moment dat chiar mi s-a spus cu nume și prenume că l-am deranjat pe președintele Consiliului Județean Neamț, domnul Ionel Arsene. Nu am răspuns la solicitările avute de a pune pe funcție niște apropiați de-ai dumnealui, după care dumnealui a avut și acea problemă cu încălcarea legii pentru care este judecat și în prezent, a petrecut o perioadă de 30 de zile în Arestul preventiv al Inspectoratului de Poliție Județean Neamț. În opinia lui, și trag această concluzie în urma discuțiilor pe care le-am purtat cu el, m-a acuzat de un anumit exces de zel în a înregistra dosare penale ce îl vizează. La un moment dat mi s-a adus la cunoștință de către cei de la DGPI că urmează să fiu supus unui interviu în vederea clarificării unor aspecte ce țin strict de gestionarea informațiilor clasificate. A avut loc la unitatea centrală de la sediul DGPI, din București, și mi-au spus că în opinia lor au date și informații, clasificate dealtfel, care reprezintă riscuri, vulnerabilități, la nivelul siguranței naționale. Mi s-a adus la cunoștință, în cele din urmă că nu dețin autorizație de acces la informații, dar nu se indică în ordin nici un temei legal. Nu mi se arată nici o faptă și nu este nici o încadrare juridică. Ești cu spatele la zid, nu ai cum să te aperi, sau te aperi în orb. Toată desfășurarea evenimentelor mi-a format, mie personal, această convingere. S-a ales această metodă patentată, nu sunt primul probabil nici ultimul, în vederea înlăturării de pe funcția de inspector șef“.
Reporter: Asta înseamnă că DGPI răspunde la comandă politică uneori?
“În cazul meu așa s-a întâmplat. Dacă spuneți dumneavoastră, uneori. În cazul meu eu sunt convins că așa este“.
Paul Tablan: Unii sunt și acum în sistem și nu vorbesc de teamă
Contactat, Paul Tablan a declarat pentru mesagerulneamt.ro că ”domnul Ionel Arsene mi-a solicitat să pun pe funcții anumite persoane agreate de dumnealui, și mi-a reproșat faptul că are el deschise dosare penale pe informațiile venite, în general, din presă. Nu vorbim de cele instrumentate de DNA, cu Gheorghe Ștefan, ci, de exemplu, cea cu Târgul de Crăciun. Este obligația noastră profesională atunci când aflăm ceva, indiferent de sursă, din surse deschise, că e din mass-media, sau din altă parte, să ne sesizăm din oficiu. Nu favorizezi pe nimeni. Atunci mi s-a spus în mod direct, iar domnul Arsene mi-a reproșat că “am înțeles că trebuie să vă sesizați, dar cred că e un pic cam mult exces de zel“. Așa au fost lucrurile și nu e vorba de un război personal cu Arsene. Spun lucruri pe care mi le asum, însă din păcate, nu toată lumea care are ceva de spus pe subiectul acesta face la fel. Unii sunt și acum în sistem și nu vorbesc de teamă, alții, chiar dacă au ieșit, și-au găsit un post călduț prin administrație, consilieri pe la cine știe ce cabinet, și atunci nu mai vorbesc. Dar eu nu sunt singurul care am pățit așa ceva și mai sunt cel puțin vreo 10 persoane pe care eu le știu, nu neapărat din Poliție. Aceeași actori care sunt acum pe scena politică, cei care luptă cu Arsene, m-au contactat și mi-au propus și mie la fel, ba consilier nu știu pe unde, ba pe la Poliția Locală sau cine știe pe unde, însă mie mi-a ajuns“, a spus Paul Tablan.
Contexul în care a avut loc conflictul Tablan- Arsene
Contextul în care are loc deranjul este deja cunoscut. Pe 29 ianuarie 2018 Ionel Arsene era arestat preventiv într-un dosar de trafic de influență. Perioada arestului a fost una care a adâncit supărarea lui Arsene pe Paul Tablan – referitor la perioada respectivă probabil nu vom avea prea curând amănunte publicabile .
După ce Arsene și-a reluat activitatea ideea că Inspectoratul de Poliție trebuie să aibă un șef mai puțin inflexibi a prins rădăcini mai adânci. A început o operațiune de plasare a unor persoane în funcții de conducere care să poată face opoziție la Tablan. Despre toate acestea există un lung șir de material publicate în Mesagerul de Neamț.
Amănunte despre întreaga odisee puteți citi aici, aici, aici, aici, aici, aici.
După apariția investigației Recorder rămâne întrebarea de ce Paul Tablan nu a ieșit la vremea respectivă să spună la ce presiuni a fost supus, într-o declarație publică. Evident că răspunsul îl avem deja, sistemul l-ar fi pulverizat fără să mai aibă posibilitatea de a ieși la pensie, s-ar fi ocupat de apropiații săi și i-ar fi făcut și alte șicane. Acum reținem reproșurile care i s-au făcut – apropo de autosesizarea după materiale din presă- și înțelegem de ce presa , cu excepțiile cunoscute, nu este agreată la Consiliul Județean.
(G. S., V.B.)
Un comentariu
Din cauza politrucilor de doi bani merg treburile anapod in tara noastra. Rusine politicului josnic…